+36 30 252 63 82 happytimete@gmail.com

Szalagtűzős etikett

A szalagtűzőre való felkészülésnek, a szalagavatós tánc tanításának, a tánctanárnak, a szalagtűzős ceremóniának rengeteg íratlan szabálya van, amit megpróbáltunk számotokra összegyűjteni szalagtűzős etikett címen. Nézzük is ezeket a szabályokat témákra bontva.

A szalagavatós tánc – azaz kötelező infók a tánctanárnak

A szalagavató tánc betanítása akkor lesz igazán gördülékeny ha ti is megkönnyítitek a tánctanár dolgát. A lenti információkat semmiképp se hallgassátok el a tánctanár előtt. Bár ez nem kimondottan tartozik hozzá a szalagtűzős etikett listájához, ugyanakkor hasznos információ a tánc sikeressége szempontjából is.

Szalagavató helyszíne

Nem az a fontos, hogy a szalagavató tánc Debrecenben vagy vidéken lesz-e, hanem hogy mekkora lesz a hely ahol a táncot bemutatjátok. A közönség körben lesz, mint egy arénában vagy csak egy oldalon, mint egy színházban. Ezen kívül az sem mindegy, hogy milyen felületen (csempe, fa stb.) fogtok táncolni. Ezek az információk elengedhetetlenek egy látványos produkcióhoz.

Tánc és zeneválasztás

A legideálisabb ha a szalagavatós tánc oktatás megkezdése előtt már eldöntöttétek, hogy milyen táncot vagy táncokat szeretnétek táncolni és kiválasztottátok a zenéket is hozzá. Ebben természetesen mindegyik szalagavató tánctanár örömmel segít nektek. Tánciskolánk zenetára szinte kifogyhatatlan, biztosan megtaláljuk a számotokra legjobb hangulatú zenét.

A tánc és zeneválasztás megkönnyítéséról már írtunk számotokra egy cikket, melyre IDE kattintva olvashattok el.

Létszám

Fontos még a szalagavató tánc koreográfia betanításához, hogy hányan táncoljátok, illetve bizonyos társastáncok (angol keringő, rocky, bécsi keringő, tango, cha cha cha) esetében a fiú – lány arány biztosított legyen. A társastáncokat jellemzően párban (fiú -lány) táncoljuk, ezért itt általában nem csak az osztályból választanak maguknak táncpartnert a végzős diákok.

A táncpróbák

A legnagyobb fejtörést mindig a táncpróbák időpontja okozza, hiszen ha hétköznap délután, vagy estefele sikerül csak időpontot találni az oktatóval, akkor valószínű, hogy másnap nehezedre esik majd jól teljesíteni az iskolában.

Egy táncpróba legalább 1,5 óra szokott lenni, így nem egyszerű hozzá megfelelő időpontot találni pláne akkor, ha évfolyam keringőről van szó. Ilyenkor ugyanis nem csak egy osztály, hanem az egész évfolyam igényeinek megfelelően kell a próbákat kitűzni. Szerencsére az osztálytánccal már más szokott lenni a helyzet. Sok iskola ugyanis a heti 2-3 testnevelés órát odaadja a diákoknak, hogy időben felkészülhessenek. Bőven elég enni és innivalót vigyetek magatokkal a próbák napjain!

A tánctanár feladata

A tánctanár feladata, hogy a maximumot kihozva belőletek, látványos, hangulatos koreográfiát csináljon. Természetesen egy 30 fős osztályból nem fog mindenkinek tetszeni a tánc, de ha az igényeteket, elképzeléseiteket elmondjátok a tanárnak, azon lesz, hogy szépen sorra beépítse azt. Ha bármilyen gondot tapasztaltok a tánctanárral kapcsolatban, jelezzétek egyből az osztályfőnökötöknek, hogy minél hamarabb orvoslásra kerüljön a probléma.

Viselkedés a tűzés ideje alatt

Persze sok mindenki tisztában van azzal, hogy a tanárok és a rokonok előtt illik a legszebb formánkat hozni ha a viselkedésünket nézzük, de azért nem árt tisztázni pár íratlan szabályt ezzel kapcsolatban is.

Gondolom arról nem kell írnunk, hogy a bevonulás során maradjatok fegyelmezettek, hiszen a főpróbán ezt a tanáraitok is ezerszer mondják el. Olyat viszont nem egyszer, nem kétszer láttam, hogy azok, akik a tűzés következtében visszaálltak a helyükre elkezdtek beszélgetni, röhögcsélni, sugdolózni.

Persze egy két szóval nem is lenne gond! De amikor a 30 perc másról sem szól csak arról, hogy a tanárnak fegyelmezni kell, vagy éppen a szülő fogja a fejét, hogy a mellette ülők már lassan percenként emlegetik, hogy az a lány nem tud két percre sem csendben maradni… higgyétek el, a tanárnak és a szülőnek is ciki.

A szalagtűzőim során láttam már olyat, is hogy az osztályok tűzése soronként történt, és amikor a kislány a hátsó sorba került kilépett a cipőjéből. Mondanom sem kell, hogy a hátra lévő időben nem is volt hajlandó visszavenni a cipőjét sőt ő is végig beszélte a mellette levővel az egész ceremóniát. Mint kívülálló, nekem is ciki volt végignézni, nem hogy az érintett hozzátartozójának.

Cipő nélkül beszélgetve a szalagavatós rendezvényen - Szalagtűzős etikett

Ezen kívül ma már azt kell hogy mondjam, a fiatalok körében egyre elterjedtebb, hogy a szalagavatós tánc előtt lecsúszik 1-1 bátorító. Ezt ma már megtiltani nem lehet, de azoknak a csoportoknak, akikkel én foglalkozok mindig elmondom, hogy tánc előtt maximum 1 korty, vagy egy feles csússzon le. Mindez persze csak azután, hogy a táncos normálisan evett előtte.

A tánctanár ha okosan csinálja, ezt úgy tudja szabályozni, hogy a táncosok körül mozog; bátorítás és nyugtatás végett velük van az öltözőben is.

Viselkedés a szalagtűzős tánc alatt

Ha eddig nem tetted a próbák alatt, ne itt próbáld megmutatni, hogy mekkora Fred Aster vagy. Ne rontsd el az összképet azzal, hogy épp „menőzni” próbálsz a lelátón ülő haveroknak!

Próbáld meg magad elengedni! Figyelj a társaidra és érezd jól magad! Talán nem lesz a tánc tökéletes, de legalább jól fogsz szórakozni közben és nem utolsó sorban a veled együtt táncolók is örülni fognak, hogy a „megszokott” tánc megy le és nem kell még arra is figyelniük, hogy a „menőzéseddel” elrontott koreográfiát valahogy megmentsék. Ha ügyesek vagytok, akkor a tanárok és az alattatok lévő osztályok is még hetekig a ti szalagtűzős táncotokról fognak beszélni.

Ennyi volt a szalagtűzős etikett. Ugye ezek nem is olyan nagy elvárások? Ha pedig lement a tánc is, és vége az egész ceremóniának, irány ebédelni vagy vacsorázni a családdal majd pedig jöhet az afterparty az osztállyal! Persze ide is tudnánk írni egy kisebb „Afterparty etikettet” de ez már a buliról szól, úgyhogy érezzétek jól magatokat!