+36 30 252 63 82 happytimete@gmail.com

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik alappillére és igen sok betegség megelőzésében játszik fontos szerepet. A megfelelő minőségű és mennyiségű fizikai aktivitás fokozza az izomerőt és az állóképességet, jó hatással van a csontok egészségére és a szervezet anyagcseréjére, emellett segíti a testtömeg fiziológiás határok között tartását. A rendszeres testmozgást érdemes beépíteni a mindennapjainkba, hiszen csökkenti a stresszt is, mely a felgyorsult életünkben amúgy is fokozottan jelen van. A rendszeres testmozgás jelenthet néhány percnyi sétát, vagy kerékpározást, de természetesen az a legelőnyösebb, ha valamilyen rendszeres sporttevékenységet választunk. A lényeg, hogy még ma kezdjünk el mozogni. A rendszeres testmozgás egyáltalán nem életkor kérdése. Annál is inkább, mivel az aktív életmód és a szokássá formált sportolás valósággal megfiatalít. Persze csak akkor, hogyha 30 felett is sikerül hozzád passzoló mozgásformát választanod.

Mozgás és tánc

Egy bizonyos kor felett már az ízületek védelméről sem szabad megfeledkezni

A megfelelő mértékű és típusú terhelés, vagyis a rendszeres mozgás kedvező hatást gyakorolhat az egészségedre, ha nem feledkezel meg a tested jelzéseiről. 35 felett felértékelődik a rendszeres nyújtás, a helyesen kivitelezett gyakorlatok, valamint a tudatos terhelés jelentősége is. A helytelenül végzett sportgyakorlatok és a túlterhelés ugyanis sokkal többet árt, mint használ. Fontos ízületeid védelme, így törekedj optimális edzésre! Ha úgy érzed, hogy egyedül nem megy, vagy nem vagy biztos a dolgodban, akkor kérj bátran szakmai segítséget egy személyi edzőtől.

A cardio hasznossága, már ha nem viszed túlzásba

A cardio kétségtelenül a zsírégetés és alakformálás egyik leghasznosabb formája, amit tudatosan alkalmazva minden korosztály számára szép eredményeket tartogat. Viszont nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy nem szabad túlzásokba esni.

Egy kínzó izomláz még a húszas éveink elején is gyötrelmes és fájdalmakkal teli napokat okozhat. Érettebb korban pedig akár tartós károkat is eredményezhet az, ha túlterheled a tested. Ha például otthonról csinálsz online aerobic edzéseket, akkor válassz első körben nyújtó gyakorlatokat. Amikor sikerült kellőképpen bemelegítened, akkor törekedj a fokozatosságra. Először indítsd egy lazább edzésprogrammal, és mindig lépésről lépésre növeld csak az intenzitást.

Meglepődsz, de érdemes lehet kipróbálnod a súlyzós gyakorlatokat

A 40 feletti nők indokolatlanul tartanak a súlyzós edzésektől. Sokan attól félnek, hogy az alakjuk megváltozik és túlzottan férfias lesz, ami persze megfelelő edzésnél nem így van. Az izomerősítő súlyzós edzések eredményeként a test feszesebb, formásabb, és nem utolsó sorban egészségesebb is lesz.

Különösen egy fogyókúra mellett van kiemelt jelentősége élettani és esztétikai szempontból, hogy megőrizd az izomtömeged. A diéta ugyanis fokozottan veheti igénybe a tested és az izomzatod, úgyhogy a folyamatos erősítés kulcsfontosságú. Arról nem is beszélve, hogy izomcsoportodat rendszeresen átmozgatva még az alapanyagcserénket is fokozhatjuk, ami a hatékony fogyókúra egyik alapvető kulcsa.

A tánc, mint a testedre és lelkedre kedvező hatást gyakorló mozgásforma

A tánc a test és a lélek egyik leghasznosabb és legjobb gyógymódja. Nem csak nagyszerű cardio mozgás, mely minden korosztály számára megfelelő lehet, de amellett, hogy karbantartja a tested, a lelkedre, a memóriádra is pozitívan hat, és az endorfin felszabadulása miatt még örömet is okoz. A tánc az a mozgásforma, ami egyszerre fárasztó és feltöltő. Az én óráimon is rendszeresen találkozok olyanokkal, akik bár megizzadnak, de sokkal több energiával búcsúznak el tőlem, mint ahogyan megérkeztek.

Egyedül, vagy inkább csoportosan?

A válasz sokkal inkább a szokásaid és a preferenciád, mintsem az életkorod függvénye. Szerencsére ma már minden korosztály számára akad olyan mozgásforma, ami biztosan közel áll hozzád. Ha megtaláltad a számodra megfelelő mozgásformát, akkor mérd fel a lehetőségeket hogy hol tudsz egyedül vagy csoportosan mozogni. Ha nem vagy biztos benne és van rá lehetőséged próbáld ki mindegyik formát.

Nálad melyik mozgásforma aktuális most? Alakformálás, cardio? Vagy csak szeretnéd karban tartani magad, esetleg a mozgást a tánccal is szívesen kombinálnád?

Tóth Tímea