+36 30 252 63 82 happytimete@gmail.com

Köztudott, hogy a pilátestől kerek feneket kaphatunk, az aerobiktól gyönyörű izmokat, a jógától pedig meglesz testünk megfelelő ruganyossága. De ha te mégis valami egészen különlegesre vágysz, netán egy olyan foglalkozásra, ami zenére történik, és ami a fenti három tényezőt is elősegíti, akkor számodra a latintánc remek választás lehet. 

Aki gyermekkorban kezdi el ezt a tánctechnikát űzni, felnőtt korára igazán izmos, szálkás de mégis nőies testet varázsol. De vajon mi a helyzet azokkal, akik ezt a táncstílust 18 éves kor felett akarják elkezdeni vagy újrakezdeni?

Természetesen nem feltétlen kell szemünk előtt a világbajnoki címnek lebegnie, de ez a mozgás egy olyan lehetőség, amit felnőtt korban is elkezdhetünk, és  versenyek által tudásunkat is kamatoztathatjuk. 

Bármilyen táncstílust is nézünk meg, sokan úgy vélik, hogy aki 18 éves kor felett  kezd bele, nem is érhet el sikert. De ezzel én nem értek egyet. A tánctanulás nemtől, kortól és testalkattól függetlenül hosszas és alázatos munkát igényel, hogy megtérüljön. A siker is attól függ, hogy mennyire vesszük komolyan a tanulást. Ugyanakkor a tánc által nem csak a test alakalul és formálódik, hanem maga a lelkiállapot és a tudat is. Aki elkezd, vagy újrakezd táncolni, saját magán tapasztalhatja meg, hogy milyen változáson megy át a teste. Nem csak egy egészséges testtudat alakul ki, de egy két hét után látható javulást érzékelhet testtartás terén is. Az elsajátított mozdulatok, pedig óráról órára szebbek és precízebbek lesznek. Arról nem is beszélve, hogy az izmaink is folyamatosan megerősödnek és bizony ruganyosabbak is lesznek. 

Ezen kívül gondoljunk egy kisicsit az időskori megbetegedésekre is. A latintánccal lazítjuk a csípőinket is, megmarad a gerincoszlop szép tartása, mellyel számos betegséget meg is előzhetünk. Ezen kívül a koreográfiák és lépéskombinációk megtanulása karbantartja a memóriát is, és a zenének a lélekre gyakorolt pozitív hatása is közismert.      

Tánc tanulás kezdőknek

Egy teljesen kezdőnek tudnia kell, mi saját magával az elvárása. Ez azt jelenti, hogy el kell dönteni, hogy hobbi szinten szeretne táncolni, hogy feltöltődjön, kikapcsolódjon, jó társaságban legyen vagy komolyabb szintre emelné tánctudását és fellépésekre, versenyekre járna. Szerencsére a tánciskolák sokasága miatt ma már mind a kettő verzió elérhető. Ha megvan az elhatározás, akkor már csak a kitartásodra lesz szükség. Az első órákon azt fogod észrevenni, hogy a könnyebb lépések is nehezen mennek, viszont 1 hónap eltelte után látni fogod saját magadon a fejlődést és már a nehezebb lépéseket is kisujjból kezded elsajátítani.

Ha még most tervezed, hogy táncolni szeretnél, nézz körbe a tánciskolák között, hogy ki mivel foglalkozik, nézz videókat youtubeon, hogy lásd miben tudnád elképzelni magad, és a legfontosabb kérj az oktatóktól kipróbálási lehetőséget.  

Tánc tanulás újrakezdőknek

Valljuk be, hogy ez a legnehezebb. Újrakezdőként tele vagyunk megfelelési kényszerrel. Tudjuk, hogy régen ment, hogy régen szerettünk mozogni, aztán az első, második sőt még a harmadik órán is azzal szembesülünk, hogy mennyit felejtettünk.  De ez természetes! Kimaradt pár év, amikor másra koncentráltunk – család, tanulmányok, netán betegség stb. – és más mozgáskultúrával foglalkozott a testünk, így az agyunk sem ezekre a tánclépésekre emlékszik. Ugyanakkor megfelelő oktatóval ez a tudás hamar feleleveníthető.

A másik ok amiért újrakezdők többet hezitálnak vagy hamarabb megijednek az nem más, mint a csalódás korábbi tánciskoláknál. Oktató és oktató között is számos különbség van, így tánciskola és tánciskola között is. Ha valahol nem érezted jól magad, vagy ha úgy érezted, hogy az a közeg nem a legjobb neked, vagy nem úgy fejlődtél mint mások, netán nem úgy bántak veled, mint másokkal az komoly sérelem lehet benned. Emiatt elköteleződni máshol és egy új és idegen környezethez csatlakozni is nehezebb. De szerencsére még felnőtt korban is számos tánciskola ajánl fel lehetőséget az órák betekintésére, kipróbálására. De ha egy alkalom is kevés számodra, az sem baj. Meséld el az aggályodat a tánctrénernek. Nálunk is úgy vannak a foglalkozások kialakítva, hogy az első hónapban kedvezményesen lehessen kipróbálni. 

Ha az újrakezdésben gondolkozol az első és legfontosabb, hogy legyen bátorságod. Ne félj, hogy lehet te leszel a leggyengébb (mert ezt csak te gondolod így). A tánctanár feladata az, hogy téged is a megfelelő szintre emeljen fel, hogy onnan tudj együtt a többiekkel fejlődni. A másik legfontosabb az őszinteség. Ne félj elmondani az óraadónak a negatív élményedet. Egy igazán jó tánctanát úgyis azon lesz, hogy azt feledtesse veled, hogy a tánc által igazán felszabadultan tudd érezni magad.  

Happy-Ladies csoport táncosai

Legyél kezdő, vagy újrakezdő, a lényeg ugyanaz! Bízz magadban! Ne add fel! Tarts ki! És hidd el magadról, hogy sokra viheted! 

Tóth Tímea