+36 30 252 63 82 happytimete@gmail.com

A burlesque tánccal – ha jó oktatót választasz – akkor szoros összefüggés lehet az önbizalom megnövekedésével és a nőiesség megélésével. Na de mi is az a burlesque? És hogyan is hathat ez rád? Olvasd tovább és megtudod!

A burlesque tánc, mint önbizalom növelés és mint segítség a nőiesség megélésében.

A burlesque stílust még ma is sokan összekeverik a sztriptízzel, hiszen a legtöbben ezt a formáját ismerik, és tanítják. Ugyanakkor a burlesque sokkal minőségibb is tud ettől lenni.
Régebben ez egy komikus műfaj volt. A táncba is sok poént, játékosságot csempésztek bele, ezzel is szórakoztatva a közönséget.

Napjainkban egyre kevesebb helyen találkozunk ezzel a műfajjal. Részben azért mert a stílus későbbi formáját – a sztriptízt – azonosítják vele, részben pedig azért, mert ma már a kabarék nem kapnak olyan nagy jelentőséget, mint egy századdal ezelőtt. Persze a híresebb helyekben, mint pl. a Moulin Rouge-ban ma sem állhat meg az élet.

Az általunk tanított táncok nem a vetkőzésekről szólnak. Mi a stílus finomabb változatát tanítjuk meg, mely szerintünk sokkal érzékibb, nem olyan hivalkodó, és amelyben benne van a játékosság és az a csáb, amit az eredeti stílus megkíván.

Hogyan hathat ez a stílus a nőiességünkre és az önbizalmunkra?

Először is leszögezném, hogy ez egy folyamat. Az aki azt hiszi, hogy egy óra alatt elkezdi érezni a változást az mindenképpen rossz helyen kopogtat.

Minél inkább elkezded megismerni a tested, azt, ahogyan mozog, ahogyan kinéz, és ahogyan megtanulod, hogyan is kell csábosan mozogni, egyre jobban megnyílsz. Megnyílsz saját magadnak. Elfogadod a tested olyannak, amilyen… Igen, minden aprócska hibáddal együtt. Hiszen pont ez a lényege a burlesque-nek. Koncentrálj a testeden arra, amivel meg vagy elégedve, és használd fel azt a csábításhoz. És itt jön képbe az önbizalom. Minél többet nézegeted magad a tükörbe, minél többet koncentrálsz arra a testeden, amivel meg vagy elégedve, annál jobban fogod érezni magad a bőrödben és annál több önbizalmad lesz.

A nőiesség megélése pedig egyre nehezebb feladat. A közösségi média felületeknek „hála” az ott elénk kerülő „tökéletes nőről” kialakított kép, nem valódi, nem valóságos. Azt, amit mi már most nőiesnek tartunk az itt található képek és videók alapján, az nem feltétlen illik bele a hétköznapi életbe. A nőiesség mindenkinek más. Minden férfinek más tetszik, más a vonzó, épp ezért jó, hogy ha nem vagy egy „tömeg teremtmény”.

De mi is az a nőiesség?


A nőiesség külső és belső tulajdonságok összessége kezdve a megjelenésedtől egészen a fent említett csábításig. Ha te inkább a sportosabb ruhákban érzed magad jól, akkor ne akarj folyton magas sarkú cipőben járni, hiszen nem fogod benne magad jól érezni, és ezt a kívülállók is látni fogják. Ne versenyezz másokkal, ne hasonlítgasd magad másokhoz, hanem inkább keresd meg magadban a különlegességet, azt, amiben más vagy, ami az egyediségedet adja. A nőiességre éppen ezért mondjuk, hogy sokkal inkább a belsőn múlik, mint a külsőn. Gondold csak végig, hogy egy nőnek hány hely kell helytállnia? Család, munka, párkapcsolat, gyerek, társadalom és még ott vannak mellette a saját elvárásaink is. Nem fordítunk elég időt magunkra, és ez olykor elég nagy károkat okozhat az életünkbe. De sose hagyd annyiban! Fontos, hogy jól tudd magad érezni, el tudd magad engedni, és merj önmagad lenni!

A burlesque tánc hogyan is javíthat az önbizalmadon? Hogyan hathat a nőiességedre?

Miért lehet a tánc a megoldás?

A tánc eleve egy önkifejezési eszköz és egyben egy remek terápia. Nem utolsó sorban pedig lehetőség az „énidőre”, amire nekünk nőknek is nagy szükségünk van. A burlesque óráinkon pedig a tánc mellett különböző feladatokkal látunk el benneteket, hogy megnyíljatok saját magatok előtt. Minden nőben ott a varázs, ott van az az erő és az a bizonyos energia is. Régebben ezt nem kellett a feladatok által előhívni a nőkből, hiszen régebben minden nő tudatos volt, intuitív és szívből élt; ösztönösen hallgatott a megérzéseire és a párjával egyensúlyban, harmóniában tudott élni. Aztán a stressz és a rohanó élet, meg persze a folyamatosan ránk nehezedő elvárások miatt minden megváltozott.

Sajnos a stresszt nem tudom kiiktatni az életetekből, de abban mindenképpen a segítségedre leszek, hogy önismereti feladatokon keresztül megerősítsem a lelked. A tánc pedig ahogyan említettem… terápia. Minden táncstílus segít abban, hogy felfedezd a tested mozdulatait. A burlesque pedig segít abban, hogy a nőies finom és látványos mozgásokat, mozdulatsorokat el tudd sajátítani. Nem utolsó sorban pedig a megtanult táncokat akár a hálószoba falai között is elő tudod adni. Garantáltan nagy sikere lesz.

Tóth Tímea