+36 30 252 63 82 happytimete@gmail.com

A Happy-Time Tánc Egyesület nemcsak egy egyesület, iskola, de egy nagy boldog, családi közösség is. Mi minden nagyobb ünnepet egy kis bulival tarkítva meg is tartunk. Ilyen például a farsang, húsvét, halloween, mikulás, karácsony. Engedjétek meg, hogy egy kicsit meséljek a Halloween-i party-ról.  

Sorverseny

Először is, mit is jelent a halloween és honnan ered?

A Halloween eredete egészen a római időkre nyúlik vissza. Amikor a rómaiak elfoglalták a mai Nagy-Britannia és észak-Franciaország területeit, a kelták ősi hagyományai keveredtek a rómaiak szokásaival. A kelták egyik legszentebb ünnepe a Samhain volt, amit napisten tiszteletére rendeztek és amelyik egyben az újév, valamint a sötét és hideg évszak kezdetét is jelentette. A kelta hit szerint az újév előestéjén, vagyis október 31-én a napisten a halál és sötétség fogságába került, a halottak lelkei pedig ezen az éjjelen vándoroltak a holtak birodalmába. A druidák szent helyeiken gyülekezve áldozatokat mutattak be az isteneknek, és különféle szertartásokkal próbálták távol tartani a szellemeket, megkönnyítve vándorlásukat.

A hagyomány

Ez a hagyomány később keveredett több római ünneppel is, mint például a holtak emléknapjával és a gyümölcstermést köszöntő Ponoma-nap szokásaival. Ez utóbbi szimbóluma volt a Halloween ünnep mai formájában fontos szerepet játszó alma is. A kereszténység terjedésével ezek a régi hagyományok nem merültek feledésbe, hanem részleteiben beépültek a római katolikus egyház által tartott mindenszentek és halottak napja ünnepkörbe. A hívők számára október utolsó napja jelentette a legvékonyabb választóvonalat a holtak és az élők világa között.

Az  ősi hiedelmek szerint az eltávozott lelkek ezen a napon kelnek útra és próbálnak meg visszatérni az élők világába. A hívek tűzgyújtással, felvonulással ünnepeltek, valamint különféle jelmezekbe öltözve próbálták megtéveszteni a szellemeket, hogy azok maradjanak távol otthonaiktól. Az ünnep főként a skót, ír, valamint walesi közösségekben maradt fent, a kivándorlók azonban magukkal vitték ezt a hagyományt Észak-Amerikába is, ahol az egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Később – az amerikai kultúra részeként – a világ számos részén elterjedt, és az utóbbi pár évben meglepően híressé vált Nyugat-Európában is. Maga a halloween szó mindenszentek előestéjét jelenti.  

A Halloween jelképe a töklámpás (Jack-lámpa), amelynek története szintén kelta eredetű. A monda szerint Jack egy részeges, de éles eszű naplopó volt, akinek sikerült megtréfálnia magát az ördögöt is. Mivel a tivornyák végeztével az alvilági figura rendszeresen zaklatta őt, ezért Jack felcsalta egy hatalmas fa tetejére. Miután jó magasra mászott, egy keresztet vésett annak törzsbe, hogy ellenfelét így megakadályozza a lejutásban.

Jack később elengedte az ördögöt, de megígértette vele, hogy nem kísérti őt többé. Halálakor a mennyországba csínytevései és haszontalan élete miatt nem engedték be, ám a pokolba sem találhatott otthonra – örök száműzetésre ítéltetett. Jack egy izzó fadarabot vihetett csak magával a pokol tüzéből, hogy ne kelljen vaksötétben kóborolnia. A lángokat egy takarmányrépából (melyet később az amerikaiak sütőtökre cseréltek) kivájt mécsesbe zárta, és a mai napig folytatja bolyongását a mennyország és a pokol kapuja között.  

Halloween-i Happy party

A Happy-Time Táncegyesületnél a harmadjára megrendezett Halloween-i party sem zajlott másképp, mint a korábbi években. Az egyesület összes csoportja – mint minden ünnepnél – kicsik és nagyok egyaránt összegyűlnek és egy jó nagyot buliznak, melyre jöhetnek külső vendégek, rokonok és szülők is, mivel egyben egy nyílt nap is. Ilyenkor nem csak megmutatjuk, hogy mit tanultunk eddig, de egy igazi, családias bulit próbálunk csinálni, főleg a gyerekeknek.

A hagyományokhoz megfelelően feldíszítettük a termet töklámpásokkal, pókokkal és pókhálókkal, szellemekkel és még sorolhatnám mennyi féle jó dolgokkal. Volt tök formájú sütemény, csontváz alakú sós-ropogós, szemgolyó cukorka, szellem… stb. Természetesen a jelmez sem marathatott el. Voltak csontvázak, pókasszonyok, boszorkányok, tündérkeresztanyók és még sorolhatnám, milyen sok félelmetes kicsi és nagy szörny volt.  

Mikkel ütöttük el az időt?

Táncbemutató, sorverseny, kvíz, kincskeresés, rajzverseny.   A lényeg az, hogy egy ilyen party-n sosem unatkozik az ember, legyen az kicsi, vagy pedig nagy. Összekovácsolja még jobban a csapatot, együtt nevetünk, játszunk, szórakozunk, táncolunk, hülyéskedünk. Nekem annyi rossz volt az egészben, hogy a műtétem miatt nem tudtam annyira aktívan részt venni a feladatokban, mint ahogy szerettem volna. De bízom benne, hogy a következőn már teljes testtel és lélekkel ott tudok lenni és egy felejthetetlent mókázni.  

2019. január 21. Enyedi Tünde