+36 30 252 63 82 happytimete@gmail.com

Amatőrként és profiként sem egyszerű a jelenlegi helyzetben sportolni. Bezártak a konditermek, nincsenek csoportos edzések, és lehet hogy nem szívesen hívod meg az otthonodba a személyi edződet. És bár a kültéri sport megengedett, valljuk be hogy a hideg és kijárási tilalom is sok mindenben gátat szab.

Eddz vírushelyzetben is
Tornázz velünk Debrecenben – Happy-Time Tánc

Szeretnénk ezzel a kis cikkel segítséget nyújtani számotokra, hogy megmaradjon a kitartásotok, az egészségetek és hogy a karácsonyi otthonülős, bejgli evős napokon ne menjen kárba az amiért, hetekig, hónapokig küzdöttél.

Miért fontos a rendszeres testmozgás, az edzés járvány idején is?

A november 11-én bevezetett rendelkezések alapján nem látogathatók a szabadidős, így a sportolásra alkalmas létesítmények sem beleértve a fitnesztermeket, a korcsolyapályákat és a fedett uszodákat.

Ez pedig ne tántorítson vissza a rendszeres sportolástól, hiszen a testmozgás sokban segíthet átvészelni a járványt és a vele járó korlátozásokat is!

Home office-ban dolgozol? Otthonról tanulsz?

Ha a koronavírus-járvány alatt neked is lehetőséged van otthonról dolgozni, akkor valószínűleg még kevesebbet mozogsz, mint egy átlagos hétköznapon. Épp ezért home office alatt még inkább ajánlott a rendszeres edzés, amihez számos otthon végezhető gyakorlatra épülő edzésvideót  találsz a neten!

A bizonytalanság, mint stresszforrás

A járvány okozta félelem, a sajtó által közölt vagy néha tévesen közölt rémhírek és az ezzel járó bizonytalanság sajnos a mentális egészségünkre is negatívan hathat. Emiatt is – és még szán a cikkben összeszedtünk nektek – nagyon fontos, hogy ne hagyj fel a megszokott sportolással, hiszen a rendszeres mozgás segíteni fog megbirkózni a stresszel, arról nem is beszélve, hogy a mozgás, edzés az immunrendszeredet is erősíti!

Ezen kívül a stressz hatására sok mindenki hajlamos sűrűn nassolni, amit stresszevésnek hívunk. Az unaloműző nassolás és a stresszevés alapvetően nem probléma, ha az édesség vagy a chips egészséges formáját fogyasztod. Jöhetnek a különböző magvak, a gyömülcsük és a zöldségek. Az én személyes kedvencem egy jó kis citrusos, banános gyümölcssaláta. Nem csak pikk pakk elkészül és egészséges, de még vitamint is viszel be a szervezetedbe.

Tanácsok beltéri edzéshez

  • Ha unod a videós, sablonos aerobikot, akkor szerencsére ma már egy egész otthoni mini edzőtermet is ki tudsz alakítani a nappalidban. Számos eszköz pl. súlyzó, nyújtószalag, erősítőszalag ma már a multik sport részlegéből is beszerezhető. Ugyanakkor ha nem vagy biztos abban, hogy mi az ami az edzésedet elősegíti, vagy a kinézett eszközt hogyan kell használni, akkor bátran keress fel egy sportszaküzletet, ahol mindenben a segítségedre lesznek.
Edzéshez szükséges eszközök az otthonodba
  • Ha mindezekkel megvagy, akkor a következő lépés, hogy soha ne felejts el edzés előtt bemelegíteni, illetve  végén a lenyújtani.  Persze sablonosan hangzik, és gondolhatod hogy ez nem is olyan fontos… ugyanakkor a rándulások, izomszakadások elkerülése végett mindenképpen elengedhetetlen mozzanat.
  • Ezen kívül próbálj meg stabil felületet keresni az edzéshez, és az otthoni balesetek elkerülése érdekében  tarts 1-1,5 méteres védőtávot is a bútoraidtól is. Biztosan láttál már a közösségi oldalakon otthoni edzéssel kapcsolatos videókat, amik csak addig viccesek, míg velünk sem történik hasonló.
Otthoni edzés vírushelyzet idején
  • ÉS akkor jöjjön még egy fontos infó! Légy tisztában saját edzettségi szinteddel és ennek megfelelően válaszd meg az edzéseid intenzitását. Ha túlzásba viszed a testmozgást és nincs megfelelő regeneráció, akkor a túledzettség állapota fog bekövetkezni. Ilyenkor a pszichés tünetek (demotiváltság, depresszió) mellett megjelennek a fizikális tünetek is, mint például az izomfájdalom, izomfáradtság, csökkent teljesítőképesség és bizony az immunrendszered is gyengül. Utóbbinak pedig most kiemelten fontos szerepe van abban, hogy szervezeted minél ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben.

Reméljük hogy az edzések hamarosan visszakerülhetnek az életünk mindennapjaiba és reméljük, hogy hamarosan személyesen is találkozunk!

Az első karantén alatt csináltunk pár rövid, reggeli tornát, amivel ugyan aktívan fogyni nem fogsz, de szinten tartásnak, energia szint növelésnek és a reggeli anyagcsere folyamatok beindításának is szuper lehet!

Reggeli átmozgató, frissítő tornáink

Addig is kitartást mindenkinek! Jó egészséget! És az edzést ne hanyagold el otthon se!