+36 30 252 63 82 happytimete@gmail.com

Ha igazán szeretsz táncolni akkor a Te életedből sem maradhat ki néhány táncos film. Iskolánk ezen lapján összegyűjtöttünk számodra pontosan 36 filmet. A nagy táncosok között sem ritka, hogy azért kezdtek el táncolni, mert fiatalabb korukban megnéztek egy táncos filmek és annak hangulata magával ragadta őket.
Ha ismersz olyan filmek, amit itt kihagytunk, de a tánc világával foglalkozik, írd meg nekünk és szerkesszük közösen ezt a lapot!

Dirty Dancing (1987)

1963 nyarán egy luxus nyaralóhelyen tölti vakációját Baby, egy tizenhétéves lány, akinek életében a táncé a döntő szerep. Megismerkedik Johnnyval, a jóképű tánctanárral, akibe hamarosan fülig szerelmes lesz. Amikor Johnnyt faképnél hagyja táncpartnere egy nagy verseny előtt, Baby veszi át a helyét, s kiderül, hogy remek kettőst alkotnak. Ám Baby szülei nem nézik jó szemmel a turbékoló párost és a lány apja mindent megtesz, hogy a fiatalokat szétválassza.

Dirty Dancing 2 (2004)

A 18 éves Katey (Romola Garai) Havannába érkezik, ahol apja a Ford Művek vezetője. A kissé különc lányt mágnesként vonzzák az utcai táncosok, de legfőképpen egy tüzes tekintetű, büszke és céltudatos kubai sráchoz, Javierhez (Diego Luna) vonzódik. Rábeszéli a fiút, hogy tanítsa meg erre a fékevesztett, erotikus táncra, a salsára és legyen a partnere az országos táncbajnokságon. Rövidesen a színjeles, kitűnő tanuló Katey sutba dobja könyveit és szüleit félrevezetve, éjjel-nappal Javier társaságában igyekszik felfedezni Kuba másik, eddig sosem látott arcát.

Az utolsó piszkos tánc (2003)

Travis, Chrissa és Max valaha együtt táncolt az egyik leghíresebb New York-i társulatnál. Hét éve különváltak, s mindhárman hátat fordítottak a táncegyüttesnek. Travis fitnesz-szalonokat nyitott, Chrissa egy cirkuszban lép fel, míg Max tanításra adta a fejét. Amikor hírét veszik, hogy a társulat egykori, elsöprő egyéniségű vezetője meghalt, újra összeállnak, hogy színpadra vigyék az utolsó táncelőadást.

Grease (1978)

Nyaralás közben találkozott a tengerparton Danny Zuko és Sandy Olleon. Akkor kezdődött a két fiatal szerelme. Ám a nyár gyorsan véget ért, és mindketten azt hitték, többé sosem látják egymást. A gimiben azonban újra összefutnak. A sok civódás után mindig édes a békülés. Minden idők egyik legsikeresebb filmmusicalje, amely az ugyancsak emlékezetes Broadway-produckión alapul, nem csupán nosztalgikus visszatekintés az ötvenes évekre, hanem energikus és izgalmas zenei tiszteletadás a rock and roll aranykorának.

Hajlakk (1988) (2007)

Dúl a rock and roll- és a tupírláz a hatvanas évek elején Amerikában. Tracy és barátnője, Penny is elkötelezett Corny Collins Show rajongó. Egyetlen televíziós adást sem hagynának ki, hogy kedvencük zenéjére ropják az „aranycipősökkel”. A molett Tracy olyan jól táncol, hogy képernyőre kerül. Sokak kedvencévé válik, ugyanakkor ellenséget is szerez magának. Amber az ügyeletes cicababa, a szőke tupírszépség, kinek már az anyja is szépségkirálynő volt. Egy lány, akit születésétől fogva a sikerre neveltek, nehéz ellenfél, ám a prolinegyedben nevelkedő Tracy sem az az ijedősfajta. 2007- ben pedig elkészült a régi film remakeje is.

Hölgyválasz (2004)

John Clark chicagói ügyvéd élete tökéletes. Szereti a feleségét, felnevelt két gyereket és karrier dolgában sem panaszkodhat. És mégis, hétköznapjai egyhangúan telnek, az ingázás idegölő, és a család túl elfoglalt ahhoz, hogy valójában együtt legyenek. Egyik nap John hazafelé tartva, a vonatablakon át egy fiatal nőre lesz figyelmes, aki a lerobbant Miss Mitzi’s stúdióból visszabámul rá. A pillantás szinte kísérti a férfit, mígnem egyszer bemegy a stúdióba, ahol beiratkozik a tánctanfolyam kezdő csoportjába. John a mozgás, a zene és a szenvedély világában találja magát.

West Side Story (1961)

Tony és Mária a New York West Side körzetébe, és a XX. század közepére importált William Shakespeare:Rómeó és Júliája. A két ellenséges banda New York utcáin egymás vérét ontja. Tony az ellenséges banda egyik tagjának húgába Máriába szeret. A film a Musical alapköve lett, 10 OSCAR díjat nyert. A spanyol bevándorlóréteg problémáit, az amerikai álom egyáltalán nem mindenki számára elérhető voltát, dolgozza fel a leghíresebb dala az AMERICA.

Moulin Rouge (2001)

Párizs, a századfordulón. Christian ragyogóan tehetséges, fiatal író, aki apja akarata ellenére Toulouse-Lautrec bohém körében tölti napjait. A festő vezeti be a Montmartre művésztársaságába, nem utolsó sorban pedig a mulatók csillogóan dekadens, féktelen világába, ahol szinte minden elképzelhető – kivéve az őszinte szerelmet. Christian azonban őrülten beleszeret Párizs leghírhedtebb mulatójának legünnepeltebb csillagába….

Step Up (2006)

A nehezen kezelhető srác Tyler Gage, a táncparkett ördöge. Gyerekkorát nevelőotthonokban töltötte, szinte az utcán nőtt fel. Egy éjjeli balhé után a fiatalkorúak bíróságán köt ki, ahol közmunkára ítélik. Takarítóként kell letölteni a büntetését azon a művészeti egyetemen, ahol barátaival randalíroztak. A fiú itt találkozik Norával. A táncos lány felfigyel Tyler ösztönös, szinte akrobatikus tánctudására. Így, amikor lesérül a táncpartnere, és veszélybe kerül a vizsgaelőadása, Nora elintézi, hogy Tyler kerüljön a helyére. A tánc és Nora segítségével egy új élet lehetősége villan fel Tyler előtt.

Step up 2 – Streetdance (2008)

Új diák érkezik a marylandi művészeti iskolába, a lázadó Andie (Briana Evigan) megpróbál beilleszkedni új közösségébe, miközben arról álmodozik, hogy baltimore-i utcai táncosokkal dolgozhasson. Közben az iskola legnagyobb reménysége, Chase (Robert Hoffman) új kihívások után kutat, ezért létrehoz egy táncegyüttest, mellyel benevez Baltimore legnagyobb, legkeményebb utcai táncversenyére. Chase beveszi a csapatba a tehetséges Andie-t is, akitől ugyan egy világ választja el, a győzelem érdekében mégis kénytelenek megtalálni a közös hangot és mozdulatokat. Andie két világ, elit táncos-társai és az utca szabadsága, között őrlődik, s ahogy egyre forróbbá válik körülötte a levegő, rá kell jönnie arra, hogy építhet hidat a szerelem és lojalitás, a függetlenség és a karrier között.

Step up 3D (2010)

A Marylandi Művészeti Iskola (MSA) növendékei Párizsba utaznak egy nemzetközi táncversenyre, egyik táncosuk, Moose nem tart velük, mivel lekési a repülőgépet, s így Baltimore-ban reked. Hamarosan azonban barátságot köt egy távol az otthonától élő amerikaival és egy gyönyörű, kifinomult francia lánnyal. Ők vezetik be Moose-t a forróvérű párizsi éjszakai élet táncbéli fogásaiba, és hamarosan igazi látványossággá válik a helyi táncosok között egyedi mozgásával, ahogyan egy underground táncversenyre készül. Az idő egyre csak fogy a nagy eseményig, s amikor a különböző táncfiguráit, lépéseit lekoppintja egy rivális csapat, Moose a helyi MSA-stábhoz fordul segítségért.

Step up 4 – Forradalom (2012)

Emily (Kathryn McCormick) profi táncosi karrierről álmodik, ezért Miamiba költözik. Itt hamarosan beleszeret egy Sean nevű fiúba (Ryan Guzman), aki a Banda nevű tánccsoportot vezeti, amely profin kidolgozott, látványos flash mobokkal hívja fel magára a figyelmet. Amikor egy dúsgazdag üzletember épp a Banda területén tervez szállodákat építeni, és emiatt emberek ezrei veszítenék el az otthonukat, Emily kötelességének érzi, hogy csatlakozzon Seanhoz és a Bandához. Együtt dolgoznak azért, hogy a táncot puszta előadó-művészetből a tiltakozás művészetévé változtassák, és a nagy ügyért még az álmaikat is készek feláldozni.

Step up 5 – All in (2014)

Camille, Andie, Sean, Moose, és az eddigi Step Up részek profi táncosai mind összegyűlnek, hogy bevegyék a Bűn Városát, a fényűző partyk, a csillogó show-műsorok, az éjszakai nyüzsgés fellegvárát. Ennyire közel még sosem jártak ahhoz, hogy valóra váltsák álmukat, és saját show-val lépjenek fel a vibráló Las Vegasban. Viszont az oda vezető út korántsem olyan egyszerű: szuperlátványos műsorral kell előállniuk, olyan extrém koreográfiákkal, amivel bebizonyíthatják, ők a legjobb táncosok a nevezett versenyzők között, és bizony bárkit leköröznek.

Vezet a ritmus (2006)

Pierre Dulaine díjnyertes táncoktató, akit New York egyik legkeményebb iskolájának igazgatónője szerződteti, hogy gatyába rázza az iskola bajkeverőit. A srácokat persze mi sem érdekli kevésbé, mint Pierre és a klasszikus tánclépések. Amikor azonban a temperamentumos oktató őszinte érdeklődéssel fordul a fiatalokhoz, és hip-hop elemekkel fűszerezi a standard táncokat, a gyerekekben feltámad a lelkesedés. A közösen kifejlesztett táncstílusukkal a nemzeti bajnokságig jutnak, miközben nem csak tanárukkal barátkoznak meg, hanem önmagukkal is.

Flashdance (1983)

Alex, a nappal hegesztőmunkásként dolgozó fiatal lány esténként táncosként lép fel egy bárban. Az minden vágya, hogy egy nap balett-táncosnő lehessen. Érvényesüléséhez azonban csak tehetségét és tánctudását hajlandó latba vetni, a szépségével kivívott járó támogatást – csakúgy, mint minden más protekciót -, élből visszautasítja.

Kötelező táncok (1992)

Eredeti címe: Strictly Ballroom

Scott Hastings, a táncbajnok élete legsorsdöntőbb lépésére szánja el magát, mikor szülei legnagyobb elképedésére és ellenzése ellenére a táncos-tanuló Frant választja meg új partnerének. Az, hogy választása a „csúnya kiskacsára” esett, a táncosok csillogó világában nem csupán furcsának, de egyenesen árulásnak számít. A páros hamarosan megtapasztalja, hogy a csoda akkor történik meg, amikor a legkevésbé számít rá az ember…

Mindenem a tánc (1998)

A szexis latin-amerikai fiúnak, Rafaelnek (Chayanne) vérében van a tánc. Nem is csoda, hogy megérkezése után rögtön életet lehel az Excelsior táncstúdióba. Összeismerkedik a szexis tánctanárnővel, Rubyval (Vanessa Williams), aki szeretné magát visszatáncolni az élmezőnybe. Rafael követi Rubyt a táncvilágbajnokságra, ahol Ruby mással indul a versenyen. Rafael azonban nem csupán táncpartnerre, Ruby pedig nem csupán bajnoki trófeára vágyik.

Ének az esőben (1952)

Az Ének az esőben az egyik legbájosabb zenés film, amit valaha vászonra vittek. Ki ne ismerné a képsort, amikor egy jókötésű férfi dalol és táncol egy szál esernyővel a rend ámuló őre előtt a zuhogó esőben? 1927-ben járunk, a némafilm a virágkorát éli. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően Don népszerű sztár lesz, s filmek sorát forgatja az ünnepelt színésznő, Lina Lamont oldalán. A férfit távolról sem kötik mély érzelmek a mutatós, de üresfejű nőhöz, ám képzelt, a filmek által sugallt románcukat a sajtó szenzációként tálalja. Don valódi imádottja Kathy Selden, egy fiatal, kezdő énekes-táncosnő, akit a féltékeny Lina kirúgat a stúdióból. A hangosfilm megjelenése miatt Lina aggódni kezd, hiszen egyáltalán nem tud énekelni, sőt a beszédhangja is borzalmas. Sürgősen találnia kell valakit, aki „szinkronizálja” neki a dalokat és a dialógokat. Így kerül vissza a történetbe Kathy, aki azonkívül, hogy beszélni és énekelni is képes, csajnak is nagyon belevaló.

Fekete hattyú (2010)

Nina a New York City balett társulat tagja, akinek minden idejét felemészti a tánc. A lányt kiválasztják az ártatlan fehér hattyú szerepére, az új táncos, Lily pedig a fekete hattyút személyesíti meg. A két lány rivalizálása furcsa barátsággá alakul, Nina ekkor kerül közelebbi kapcsolatba sötét énjével, és félő, hogy a vakmerősége tönkreteheti őt.

StreetDance 2 (2012)

Ash az utcai táncos legújabb haverjával, Eddie-vel együtt szeretnék legyűrni a világ legjobb táncos csapatát, ezért úgy döntenek, hogy összegyűjtik Európa legjobb táncosait. Utazásaik során temérdek tehetséget találnak, köztük a gyönyörű salsatáncos Eva-t Párizsban, akibe Ash rögvest beleszeret, és akin az aggodalmaskodó nagybácsi mindig rajta tartja a szemét. Ashék megpróbálnak létrehozni egy eddig nem látott utcai-salsa fúziót, mellyel reményeik szerint kivívják a győzelmet.

StreetDance 3D (2010)

Street Dance bajnokságra készülő táncos csapatnak a próbahelyért cserébe együtt kell működnie a Royal Dance School balettnövendékeivel. A nyilvánvaló különbségek miatt hamarosan elszabadulnak az indulatok, csakhogy nincs más választásuk, közös nevezőre kell jutniuk, ha nyerni akarnak…

Flörti Dancing (2014)

Eredeti címe: Cuban Fury

A 13 éves Bruce Garett ég a vágytól, hogy megmutathassa a világnak tánctudását az Országos Serdülő Salsa Bajnokságon. Vágya azonban egy végzetes éjszakát követően szertefoszlik, önbizalma meggyengül és ezzel élete eltávolodik a tánc világától. 25 évvel később, az álmaitól megfosztott Bruce jó pár kilót felszedve, magányosan és elszigetelten él. Egy nap új főnököt kap: a bájos és vicces Juliát. A nő megjelenésével Bruce rádöbben, hogy ideje önvizsgálatot tartania, és ugyan tudja, hogy nincs esélye Juliánál, mégis késztetést érez arra, hogy összeszedje magát és változtasson unalmas életvitelén.

Lökd a ritmust (2007)

Eredeti címe: Stomp the yard

DJ-t, a tehetséges utcai táncost felvették az egyetemre. Az első napon találkozik a gyönyörű Aprillel, és azonnal beleszeret. A kertészkedésből élő fiú kilóg a gazdag iskolatársai közül, valami azonban felkelti a figyelmét: a diákszövetségek stepptánc versenyt hirdetnek. DJ jelentkezik az egyik tánccsoportba, és ettől kezdve a srác a próbák, a munka, a tanulás és az álomnő meghódítása között egyensúlyozik. Amikor pedig beneveznek az országos steppbajnokságra, a fiúnak meg kell tanulnia, mi a fontosabb: a csapat érdeke, vagy az egyéni ambíció.

Az év csatája (2013)

Eredeti cím: Battle of the year

„Az év csatája” nem más, mint egy nemzetközi táncverseny, amely a világ minden részéből vonzza a táncosokat. Az elmúlt tizenöt évben nem nyert amerikai csapat. A Los Angeles-i hip-hop mesterl, Dante Graham azt szeretné, ha az amerikaiak, akik kitalálták ezt a versenyt, újra megnyernék azt. Ráveszi a barátját, Jason Blake-t, a bajnoki címet szerző kosárlabdaedzőt, hogy készítsen fel egy álomcsapatot. Alig három hónap van Az év csatájáig, és Blake-nek minden tudását össze kell szednie, hogy megtalálja a tehetséges fiatalokat.

Beat the world: Utcai tánc (2011)

Az utcai táncosok legnagyobb versenye a detroiti hiphop világbajnokság. A győzelemre viszont három csapat is esélyes. Yuson vezeti a kanadai Fusiont. Az ifjú tehetség a hiphop és a parkour elemeinek ötvözésével új táncstílust talált ki, amelytől nemcsak győzelmet remél, hanem azt is, hogy visszahódíthatja Mayát, a barátnőjét. A Fusion legnagyobb vetélytársa a tavalyi győztes német Flying Steps. Vezetőjük a beképzelt Eric, aki nemcsak duplázni akar, de Mayát is meg akarja szerezni. Végül ott vannak a brazilok, akik számára létfontosságú a siker.

Footlose (2011)

Ren MacCormack Bostonból hirtelen egy tipikus déli kisvárosba kerül és a megszokott nyüzsgő élet után sokként éli meg az ottani életet. A városban egy tragikus baleset miatt a tiszteletes betiltotta a túl hangos zenét és a táncot. Ren hamar beleszeret egy helybéli lányba és együtt a zenével és a tánccal újra vidámságot hoz a város életébe.

Fame (1980)

Egy New York-i színiiskolába jelentkező négy fiatal sorsát követi a film a felvételitől évfolyamokon át a diplomáig. Tulajdonképpen a művésszé válás és a művészlét gyötrelmeit, egyúttal szépségeit ábrázolja a film mély, meggyőző erővel. A film Oscar-díjas lett.

Fame (2009)

A fent említett 1980-ban készült klasszikussá vált Oscar-díjas mozi remakejében továbbra is a lenyűgöző zene, a fantasztikus táncok, a remek énekesek és művészek játsszák a főszerepet. Céljuk nem más, mint elérni az álmaikban olyannyira hőn áhított hírnevet. Ebben a rendkívül kiélezett világban minden a versenyszellemről szól, a legfontosabb az odaadás, a szenvedélyesség és a kitartás! Mikor pedig a rengeteg gyakorlás után a diákok kilépnek a szigorú tanárok elé, hogy teszteljék tudásukat, minden kiderül: fényes karrier vagy hatalmas bukás várja őket. De vajon kié lesz végül az áhított hírnév?

Honey 1 (2003)

Honey Daniels egész életében arra várt, hogy megmutathassa a világnak, hogyan táncol és most csak egy lépés választja el ettől. A gyönyörű, szexis, ambiciózus lány nappal hip-hop órákat ad a helyi fiataloknak, éjszaka pedig egy diszkóban pultos, ahol a szolgálat lejárta után kiélheti táncos hajlamait a parketten. Itt figyel fel rá egy híres kliprendező és kéri fel háttértáncosnak. Honey igazi tehetsége hamar megmutatkozik, és karrierje üstökösként ível fel: nemsokára már ő koreografálja a nagy hip-hop sztárok klipjeit. Ám mindez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Amilyen gyorsan vált valóra az álom, olyan gyorsan kezd semmivé foszlani.

Honey 2 (2010)

Maria, a tehetséges utcai táncos miután összekülönbözött a törvénnyel, visszatér Bronxba, hogy mindent újra kezdjen, és tehetségét segítségül hívva végre megvalósítsa álmait. Emiatt Maria szívét-lelkét beleadja a táncba, és mindent megtesz, hogy felkészítse frissen verbuvált csapatát a küszöbön álló televíziós táncvetélkedőre, a „Dance or Die”-ra. Mint annak idején Honey, Maria is a felkészülésben és a táncban leli meg önmagát: azt, hogy honnan jött és hogy hová is tartozik.

Honey 3 (2016)

Melea Matin imád táncolni, de úgy érzi, az egyetem szabályai korlátok közé szorítják. Álmai megvalósításához kibérel egy helyet táncteremnek, ahol modern hip-hop stílusban fellépve előadhatják a Rómeó és Júliát. Mindeközben problémák adódnak a csapatával is, ami miatt Melea-nak mindent bele kell adnia ha nem akar kudarcot vallani.

Dobd be magad (2008)

Eredezi címen: Make it happen

Lauryn egy poros kisvárosban él és álma, hogy profi táncos legyen. Ezért minden szabad percében gyakorol, és élete legnagyobb lehetőségére készül, hiszen felvételt akar nyerni az egyik táncakadémiára. Ám amikor elutasítják, kétségbeesik. Nem akar visszamenni vidékre, de a saját tehetségébe vetett hite is megrendül. Egy véletlen találkozás azonban új fordulatot hoz az életében. Nemcsak szállása, hanem munkája is lesz Chicagóban, mégpedig az egyik legnépszerűbb éjszakai táncos szórakozóhelyen. Eleinte csak könyvelőként dolgozik, de a tánctudása nem marad sokáig rejtve. A Ruby’s bár színpadán olyan magabiztosságra tesz szert, hogy eldönti, újra megpróbálja a felvételit.

Szeress és táncolj (2009)

Eredeti címe: Love N’ Dancing

Adott egy életunt tanárnő – Jessica aki egy előadáson találkozik Jake-kel az egykori West Coast Swing táncbajnokkal. Azonnali kötődés alakul ki köztük, amit azonban nem nézi jó szemmel a Jessica munkamániás vőlegénye és Jake egykori táncpartnere sem, aki újra feltűnik a színen. Az újdonsült párnak minden akadályon át kell vergődnie, hogy elérjék közös céljukat, azaz a világbajnoki címet.

Szombat esti láz (1977)

Eredeti címe: Saturday night fever

John Travolta és a Bee Gees nagysikerű filmje. – John Travolta azaz a 19 éves Tony Manero egész héten egy festékboltban dolgozik, akit egyetlen dolog érdekel igazán, ami nem más mint a hétvégi buli, ahol kiszakadhat a szürke hétköznapokból. Tony a magabiztossága és a tánctudása miatt egyértelműen a táncparkett királya. Így ismerkedik meg Stephanivel, akivel nem csak a táncban, de bizony a szerelemben is egymásra találnak.

Szabad egy táncra (2005)

Eredeti címe: Marilyn Hotchiss’ Ballroom Dancing & Charm School

„A tánc rettenetesen erős drog. Ha okosan használja fel, ördögöket űzhet ki általa, mély érzelmeket élhet át, színesebbé teheti életét…” – vallja Marianne Hotchkiss, a néhai Marilyn Hotchkiss lánya, aki továbbviszi anyja örökségét, a tánc- és illemtanodát. Az intézményt annak idején azért hozta létre az anyja, hogy jó modorra és illemtudó viselkedésre nevelje a fiatalokat, akik itt megtanulhatták a társas élet szabályait. Steve Mills, az egykori tanítvány 40 évvel később Pasadenába tart, hogy találkozhasson egykori partnernőjével, akivel együtt jártak Mrs. Hotchkisshoz. Ugyanakkor Steve balesetet szenved, aminek szemtanúja így elkíséri őt a kórházba. Steve megkéri Franket, hogy helyette menjen el Pasadenába: egyik régi nőismerősének ugyanis 40 évvel ezelőtt megígérte, hogy épp ezen a napon fognak újra találkozni. Frank elindul, és nem is sejti, hogy élete legizgalmasabb kalandja vár rá…

Táncra születtek (2013)

Eredeti címe: Make your move.

Be kell vallanom, egyik kedvenc táncos filmem. Van mondanivalója, szerelmi szál, akció… És egy olyan neves táncos, mint Deret Hough. Két különböző világ, de mégis egy nyelv, ami nem más, mint a tánc!

Tóth Tímea