+36 30 252 63 82 happytimete@gmail.com
Photo by Nicole De Khors from Burst

Manapság a tánc egy igen divatos sportolási formának és egyben kikapcsolódási lehetőségnek számít. Ha eddig nem táncoltál, vagy ha még csak most tervezed, hogy elkezdesz táncolni, akkor van nekem 11 okom arra, hogy te is kedvet kapj hozzá.

  1. Örömöt okoz

A tánc, mint valamennyi mozgásforma során a szervezetünk endorfint, azaz boldogsághormont termel, miközben a stresszhormonok (pl. a kortizol) lebomlanak. A csoportos tánc órák során ez fokozott, hiszen részben társaságban vagyunk részben pedig olyan emberekkel vagyunk körbevéve, akiknek legalább ezen az egy területen hasonló az érdeklődési köre. Arról ne is beszéljünk, hogy a depressziót is csökkenti. Jó zene, jó társaság… Kell ennél több?

  1. Tele van érzelmekkel

A tánc érzelemdús. Van hogy egy zene egy tánc, megérint, magával ragad, olykor szórakoztat, mulattat, olykor egy teljesen más földrészre repítve varázsol el, de van hogy könnyeket csal a szemedbe. Egy igazi táncos egy előadást látva nem tud nem belevonódni a táncelőadás történetébe

  1. Rengeteg táncstílus közül válogathatsz

Szerencse, hogy manapság a fiatal és az idősebb korosztály is rendkívül sok táncstílussal ismerkedhet meg. Tánciskolák sokasága kínálja a legváltozatosabb táncstílusokat, sőt már azok kombinációit is. És tudod mi a legjobb? A legtöbb tánciskolában ma már egyszerre több táncstílussal is meg tudsz ismerkedni, így biztosan találsz magadnak megfelelőt.

  1. Önkifejezés egyik eszköze

Mint minden más művészet, a tánc is remek önkifejező eszköz. Gondoljunk csak bele mennyi mindent is tudunk kifejezni a tánccal… haragot, örömet, fájdalmat stb. De ha nem is akarunk ennyire előre haladni, nézzük csak meg hogy a jól megválasztott táncstílus mit is adhat nekünk! Legfőképp örömöt, kikapcsolódást és egy olyan szabadidős programot, aminek könnyen a függőjévé lehet válni.

  1. Gyönyörű lábakat varázsol

Most biztos a női hiúság van a szemem előtt, de valljuk be őszintén, nekünk mindig van olyan testrészünk, ami valami miatt nem tetszik. Legyen az egy széles csípő, vastag comb vagy éppen egy túl vékony lábszár. Nos a tánc csodaszép lábakat kölcsönöz a gazdájának. Ilyenkor előttem mindig egy balettos láb jut eszembe… Szóval ha szép lábakat szeretnél, tedd félre az edzőtermek lábnapját, és irány táncolni!

  1. Közösséget formál

Minden mozgásra elmondható, hogy összehozza az embereket a közös élményszerzés és a közösön elért sikerek miatt. Hatalmas élmény egy csapat tagjaként versenyen vagy egy táncbemutatón eredményesen szerepelni, együtt izgulni, egymásnak vagy éppen a másiknak szurkolni.

De ha nem is versenyzünk, táncórán a közösen sikeresen eljárt tánc után is együtt örülünk, és az óra végén megtapsoljuk egymást és magunkat is. Együtt, csoportosan táncolni, közös sikereket elérni mindig jó érzéssel tölti el az embert.  Egy tánckurzus tökéletes hely lehet arra, hogy új ismerősöket, új barátokat szerezzünk. Segíthet megelőzni az egyedüllétet és a magány kialakulását is. Ettől pedig kiegyensúlyozottabbnak, boldogabbnak érezhetjük magunkat, ami többek között újfent a stressz csökkentését és az erősebb immunrendszert jelentheti a számunkra.

  1. Zsírt égethetsz vele

Ha unjuk a szokásos edzéseket, akkor dönthetünk úgy is, hogy inkább a tánc segítségével dobjunk le pár felesleges kilótól. Sőt ez akár még eredményesebb is lehet mint a futás vagy a kerékpározás, hiszen egy jól megválasztott táncóra intenzitástól függően akár 440-600 kalóriát égethet el.

  1. Formálhatod vele az egész tested

A tánc és a mozgás által nem csak ruganyosabbá válik, de bizony az egész testedre hatással van. Az izomzat aktív igénybevétele miatt szépen szálkásítja az egész testet. Egészségesek maradnak az ízületeink és egyre könnyebb a mozgás is. A fentiekben már említettük a gyönyörű lábakat, ugyanakkor a változatos karmunkának köszönhetően a karunk és a hátunk is izmosabbá válik.

  1. Javul a memóriád

A tánclépéseket és a lépéssorozatokat, az agy tárolja, így tudjuk óráról órára letáncolni az adott sort. Sőt ha folyamatosan ugyanarra a zenére táncolunk, akkor az agy a teljes koreográfiát képes levetíteni számunkra. Ezen kívül azt állítják a kutatók, hogy a tánc segít meggátolni a demencia kialakulását is. Egy tanulmány szerint az aerob vagy cardio testmozgás – mint amilyen a tánc is – képes lehet arra, hogy aktívan tartsa az agyunk memóriáért felelős részét. Azt pedig csak zárójelesen említem meg, hogy egy tánc koreográfiában térforma váltások is vannak, ami szintén megdolgoztatja az agyat.

  1. Tele leszel energiával

Mi? A mozgástól tele leszünk energiával? Bizony! A mozgás, így a tánc is energiával tölt fel. A tánc az egyik legjobb cardio edzés, ami nem mellékesen csökkenti a stresszt, szóval ha úgy érezzük, levertek vagyunk, akkor is csak az a tanács, hogy menjünk el táncolni. Egyes kutatások szerint a heti rendszerességgel végzett tánc javíthatja a fizikai teljesítményünket, az állóképességünket és energikusabbnak, frissebbnek érezhetjük tőle magunkat.

  • 10+1 Magabiztosabbá varázsol

Ahogyan Marta Graham is mondta, „A tánc a lélek rejtett nyelve”. Testünk megismerése, és talán elfogadása sokkal egyszerűbb egy táncosnak, mint egy olyan egyénnek, akinek semmi köze nincs hozzá. Hogy miért is van ez? Tánc közben a tested valamennyi porcikáját tudatosan kell mozgatnod. A tánctermek tükreiben pedig egész órán láthatod magad, úgymond egészen addig, míg meg nem szokod, hogy ki is néz vissza.

Photo by Nicole De Khors from Burst

Természetesen egy olyan fanatikusnak, mint amilyen én vagyok, van még legalább 20 okom arra, hogy aki eddig nem táncolt, most azonnal belekezdjen valamibe. Ezeket pedig hamarosan kimondottan táncosok számára össze is gyűjtöm, hogy láthassa mindenki mit is jelent számunkra a tánc valójában.

Tóth Tímea